fbpx

Foreldelse av krav om voldsoffererstatning

Foreldelse av krav om voldsoffererstatning

Sist oppdatert 1. oktober 2021 av Advokat Eirik Teigstad

Foreldelse av krav om voldsoffererstatning

Krav om voldsoffererstatning må være fremsatt før kravet er strafferettslig eller sivilrettslig foreldet etter reglene i foreldelsesloven eller straffeloven.

Dette følger av voldsoffererstatningloven § 3 andre ledd. Det er det regelsettet som er gunstigst for skadelidte som skal legges til grunn, og ofte ser vi at forholdet er sivilrettslig foreldet, men at det enda ikke er strafferettslig foreldet. Det motsatte kan også skje.

Foreldelsesreglene har blitt endret flere ganger de siste tiår, men Kontoret for voldsoffererstatning skal legge til grunn det regelsettet som gjelder på søknadstidspunktet.

Foreldelse skal vurderes særskilt for hver erstatningspost. Oppreisning vil i praksis foreldes før inntektstap, fordi kravet om oppreisning oppstår i det hendelsen finner sted, mens krav om for eksempel inntektstapserstatning oppstår senere (når tapet realiserer seg).

Boken anmeldelse og erstatning, for ofre for familievold og overgrep

Strafferettslig foreldelse

Reglene om strafferettslig foreldelse følger av straffeloven §§ 67 – 68, sammenholdt med det enkelte straffebud som danner grunnlag for søknaden. Den strafferettslige foreldelsesfristen er listet opp i kategorier som er avhengig av det enkelte straffebuds strafferamme, slik at de minst alvorlige forbrytelsene gir 2 års foreldelsesfrist og de mest alvorlige gir 25 års foreldelsesfrist.

Ved saker om seksuell omgang med barn under 16 år, følger det av straffeloven § 68 at fristen først begynner å løpe når skadelidte fyller 18 år. Ved de groveste tilfellene som innebærer en strafferamme på 21 år, vil den strafferettslige foreldelsesfristen altså løpe ut 25 år etter at skadelidte fylte 18 år.

Sivilrettslig foreldelse

Reglene om sivilrettslig foreldelse av saker om personskade følger av foreldelsesloven § 9. Det gjelder en absoluttfrist på 20 år, samt en løpende frist på 3 år som begynner å løpe når skadelidte fikk eller burde skaffet seg kunnskap om at hun hadde et krav.
Det anses som lite hensiktsmessig å redegjøre nærmere for disse reglene her, da skadelidte neppe har forutsetninger for å vurdere om kravet er foreldet, all den tid det er tale om en svært kompleks juridisk vurdering.

Videre er det kostnadsfritt å fremsette søknad om voldsoffererstatning, slik at skadelidte ikke har noe å tape på å få Kontoret for voldsoffererstatnings vurdering av foreldelsesspørsmålet.

Fristen avbrytes ved fremsettelse av søknad for Kontoret for voldsoffererstatning.

Her kan du lese om forskjellen på foreldelse av erstatning i og utenfor kontrakt.

Advokathjelp i saker om voldsoffererstatning

Reglene om foreldelse er svært komplekse, og fordrer høy juridisk kompetanse. Send derfor en uforpliktende henvendelse til en advokat med erfaring og kompetanse innen voldsoffererstatning ved å benytte skjemaet eller kontaktinformasjonen i høyre marg. Advokatutgifter dekkes ofte gjennom fri rettshjelp eller ordningen med bistandsadvokat.

Advokat Eirik Teigstad

Skrevet av Advokat Eirik Teigstad

  • +(47) 932 83 220
  • teigstad@advokat-teigstad.no

Av advokat Eirik Teigstad



Jeg heter Eirik Teigstad og er én av ni advokater og fullmektiger i Advokatfirmaet Teigstad. Vi bistår mennesker over hele landet med å kreve erstatning etter personskade eller etter kjøp av bil og eiendom.

Kontakt oss

    Har jeg krav på erstatning?

    Har jeg krav på fri rettshjelp?

    Har jeg noen frister å forholde meg til?

    Send oss en uforpliktende e-post!